رویکرد چهار مرحلهای برای نوشتن بخش مقدمه یک مقاله پژوهشی
اگر میخواهید دیگران به مقاله شما استناد دهند، در ابتدا باید مطمئن شوید که مقاله شما خوانده میشود.
اجازه بدهید فرض کنیم که عنوان و چکیده مقاله شما، داوران را متقاعد کرده است که مقاله شما را ببینند و بخوانند. بعدازآن، وظیفه بخش مقدمه است که این اطمینان را به داور بدهد که خواندن مقاله شما را ادامه داده و به مطالعه بخشهای دیگر مقاله (روشها، نتایج، بحث و نتیجهگیری) ترغیب شوند.
مقدمه را قوی شروع کنید. سعی کنید جملات ابتدایی طوری باشند که خواننده را به خود جلب کند. تحقیقات نشان داده است 80 درصد خوانندگان بیش از چند خط ابتدایی آن را نمیخوانند و آن را رها میکنند.
در ادامه با مثالهایی به شما میگوییم که چه نکاتی را باید در مقدمه در نظر بگیرید، از چه چیزی باید اجتناب کنید و داوران و ویراستاران مجله در این بخش، به دنبال چه هستند.
کارکرد و نقش بخش مقدمه چیست؟
به بیان ساده، مقدمه باید به سؤال چرا: چرا این موضوع را برای تحقیق انتخاب کردید، چرا کار شما مهم است؛ چرا شما این روش یا رویکرد خاص را برای پژوهش خود اتخاذ کردید، پاسخ دهد. همچنین میتوان به مقدمه بهعنوان بخشی نظر کرد که قرار است پژوهش شما، شکاف دانشی در حوزه موردنظر را پر کند یا بخشی که در آن مقاله بناست به دانش و متون موجود بیافزاید.
کار دیگری که مقدمه باید انجام دهد، زمینهچینی موضوع تحقیق، تنظیم بافت و چارچوب مقاله و آنچه بناست انجام شود است. شما این کار را با تبیین مسئلهتان، بیان سؤال و فرضیه پژوهشی و مرور مختصر سایر راهحلها، یافته ها و رویکردهای مقالات گذشته، انجام میدهید.
به یاد داشته باشید که معمولاً یک پایاننامه یا یک رساله دارای فصل جداگانهای با عنوان بررسی متون Literature Review” است، اما یک مقاله پژوهشی چنین بخشی ندارد. در عوض، در مقدمه، شما به بررسی مختصری از مقالات جدید و مرتبط با پژوهشتان میپردازید.
اکنونکه زمینهچینی را انجام دادهاید، قسمت آخر مقدمه باید اهداف پژوهشتان را مشخص کند. این بخش پایانی مقدمه باید شامل جزئیات خاص با سؤال (های) دقیقی باشد که بعدها در بخشهای دیگر مقاله قرار است به آنها پاسخ دهید.
رویکرد 4 مرحلهای برای نوشتن بخش مقدمه
بهعنوان یک قاعده کلی، بخش مقدمه حدود ده درصد از کل کلمات یک مقاله تحقیقی را تشکیل میدهد، به عبارتی در یک مقاله 4000 کلمهای، بخش مقدمه حدود 400 کلمه در سه پاراگراف را تشکیل میدهد.
نحوه نوشتن بخش مقدمه بهصورت مرحلهبهمرحله:
1.زمینهچینی کنید و بافت (context) و چارچوب مقاله را تنظیم کنید.
این قسمت ابتدایی مقدمه، خوانندگان را برای اطلاعات دقیقتر و خاصتری که بعداً آورده میشود، آماده میکند. دو جمله اول معمولاً عام و عمومی هستند.
به عبارتی ابتدای مقدمه حاوی اطلاعاتی درباره موضوع عام مقاله است، پس بر مفاهیمی که در عنوان مقاله حضور دارد تمرکز کنید. اصطلاحات فنی و ناآشنا را تعریف کنید. به مخاطب و دانش پیشین وی و آنچه مایل هستید بداند توجه کنید.
به چند مثال زیر توجه کنید:
- مقالهای در مورد مواد آلی در خاک میتواند بدین شکل آغاز شود: تولید پایدار محصول تابعی از خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک است که بهنوبه خود، بهطور قابلتوجهی تحت تأثیر مواد آلی موجود در خاک قرار میگیرد.
- مقالهای که در مورد نقش مفید باکتریها در درمان سرطان بحث میکند، میتواند به شرح زیر باشد: نقش باکتریها بهعنوان ماده ضد سرطان تقریباً صدسال قبل شناخته شد.»
- مقالهای در مورد باتریهای لیتیوم میتواند این تحقیق را با این جمله معرفی کند: رشد سریع باتریهای لیتیوم یونی و کاربردهای جدید آنها از قبیل تغذیه اتومبیلهای برقی و ذخیره انرژی برای تأمین شبکه، نیاز به روشهای مطمئنتری برای درک و پیشبینی عملکرد باتری دارد.
درعینحال، جملات مقدماتی نباید خیلی کلی باشد: توجه داشته باشید که در مثالهای فوق، مقدمه با صحبت درباره کشاورزی، سرطان یا باتری آغاز نمیشود، بلکه با ذکر ماده آلی در خاک، نقش باکتریها و باتریهای لیتیوم یون آغاز میشود.
هنگامیکه اولین جمله، موضوع کلی و عمومی را بیان کرد، جمله بعدی میتواند به موضوع تخصصی که به همان موضوع عمومی اشاره دارد توجه کند. شاید متوجه شده باشید، مقالات در مثالهای ذکرشده در بالا، به موضوع تخصصی شامل: 1)درمان برخی از انواع سرطانها در اثر عفونت تصادفی توسط Streptococcus pyogenes، 2) معرفی ماده آلی موجود در خاک بهعنوان منبع مواد مغذی گیاهان و انرژی برای میکروارگانیسمها و 3) استفاده از فنون تصویربرداری برای تجسم ساختار سهبعدی از مواد و اجزای باتریها در مقیاس نانو است.
2.موضوع تخصصی تحقیق خود را معرفی کرده و دلیل مهم بودن آن را توضیح دهید (به عبارتی چرا موضوع شما مهم است).
نویسندگان به سمت ارائه موضوع تخصصی تحقیق خود پیش میروند. درواقع از عام به خاص حرکت میکنند؛ بنابراین در قسمت بعد میتوانید برخی از آمارها و چالش ها را برای نشان دادن اهمیت موضوع یا جدی بودن مسئله بیان کنید.
در اینجا چند مثال آورده شده است:
- در مقالهای در مورد کنترل مالاریا با اقدامات پیشگیرانه: میتواند به تعداد افراد مبتلا، تعداد ساعات ازدسترفته فرد یا هزینه درمان این بیماری اشاره کند.
- در مقالهای در مورد تولید محصولات کشاورزی که به آب کمی احتیاج دارند: میتواند به فراوانی خشکسالیهای شدید یا کاهش تولید محصول به دلیل خشکسالی اشاره کند.
- در مقالهای در مورد روشهای کارآمدتر در حملونقل عمومی: میتواند میزان آلودگی هوا را ناشی از اگزوزهای ناشی از اتومبیل و دوچرخه یا نسبت کوچکتر بین تعداد خودروها و طول جاده ذکر کند.
راه دیگر برای تأکید بر اهمیت موضوع تحقیق، برجسته کردن مزایای احتمالی حل مسئله یا یافتن پاسخ به این سؤال است: برای مثال تولید بیشتر، دستگاههای ماندگارتر. این رویکرد بر رویکرد مثبتگرا تأکید دارد.
بهعنوانمثال، بهجای اینکه بگوییم هرسال X دلار به دلیل مالاریا از بین میرود، بگویید که در صورت جلوگیری از مالاریا سالانه X دلار صرفهجویی میشود، یا X با استفاده از آبیاری با میلیون X لیتر آب صرفهجویی میشود، یا X ساعت نفر میتواند به دلیل بهبود کیفیت هوا یا کاهش آلودگی، از بیماریهای نجات یایند.
3.به آثار و تحقیقات گذشته برای حل مسئله یا پاسخ به سؤال پژوهش اشارهکنید.
به عبارتی به یافته های مقالات یا منابع جدید و مرتبط گذشته اشارهکنید. متون را دستهبندی و مقولهبندی کنید. فقط به متون ارجاع دهید تا خوانندگان اگر میخواهند به آنها مراجعه کنند. بااینحال، مناسب است که تحقیقات مربوطه قبلی و رویکرد پژوهشی خود را در مقایسه با سایر آثار نشان دهید.
تفاوت کار شما با سایر آثار میتواند ساده و کم باشد: مثلاً ممکن است همان مجموعه آزمایشها را تکرار کرده باشید اما با ماده متفاوت یا مطالعه دقیقتر با استفاده از ابزارهای تحلیلیتر و پیشرفتهتر یا با یک نمونه بسیار بزرگتر و متنوع در یک موقعیت جغرافیایی کاملاً متفاوت انجام داده باشید.
در اینجا دو مثال آورده شده است:
«اگرچه این مطالعات باارزش بودند، ولی به دلیل در دسترس نبودن پیشنویس توالی ژنوم، اطلاعات کمی در مورد مکانیسمهای تکاملی و نظارتی ارائه میدهند.»
پاسخ گیاهان در مقابل رفتار حشرات تغییر مییابد اما این جنبهها بیشتر در محصولات زراعی تنها موردمطالعه قرارگرفته است، درحالیکه مقاله حاضر رابطه بین محصولات زراعی و آفات آنها را در یک سیستم کشت مخلوط بررسی میکند.
4. در نهایت مقدمه را با ذکر اهداف پژوهش یا پرسش های پژوهشی خود، نتیجهگیری کنید.
بندهای قبلی باید بهطور منطقی به اهداف خاص مطالعه شما منجر شود. پس در قسمت آخر مقدمه، هدف مقاله خود را در قالب فرضیه یا پرسشی را که درصدد پاسخ آن هستید به علاوه ساختار مقاله و آنچه در ادامه مقاله در انتظار خواننده است بیان کنید.
توجه داشته باشید که این بخش از مقدمه جزئیات تخصصی را ارائه میدهد: بهعنوانمثال، در بخش اولیه مقدمه به اهمیت کنترل مالاریا اشاره شده است، درحالیکه در بخش نهایی نتیجهگیری میکنید که از چه روشهای کنترل استفاده می شود و چگونه ارزیابیمی شود.
درعینحال، از جزئیات بیشازحد اجتناب کنید زیرا این موارد متعلق به بخش مواد و روشها در مقاله است.
اگر بهعنوانمثال، تحقیقات شما در مورد یافتن نسبتهای مناسب دو فلز در یک آلیاژ بود و شما 10 نسبت مختلف را آزمایش کردید، لازم نیست که شما این نسبتها را ذکر کنید: کافی است بگوییم که نسبتها از 50:50 تا 10:90 متفاوت است
در اینجا دو مثال دیگر وجود دارد:
‘ما باهدف ارزیابی اثربخشی چهار راهکار ضدعفونیکننده در بروز بیماریهای موجود در بیمارستان در برابر ارگانیسمهای مقاوم به دارو و Clostridium difficile انجامشده است. (2) برای کشف دلایل طغیان و عوامل اپیدمیولوژیکی که در آن نقش داشتهاند؛ و (3) برای ارزیابی چگونگی مدیریت این عوامل برای جلوگیری از همهگیریهای آینده.
روشهای مختلفی برای ساختن اهداف وجود دارد. استفاده از سؤالات پژوهشی، فرضیهها و تعاریف عملیاتی متداولتر است که هرکدام در زیر با متن ساختگی نشان دادهشده است:
‘آیا بعضی از ژنهای موجود در گندم شبکههای ژن ایجاد میکنند؟ اگر این کار را انجام دهند، در مقایسه با برنج تا چه حدی؟
‘آیا عناصر نظارتی در پروموترهای آن ژنها نقوش حفاظتشدهای را نشان میدهند؟
‘سرانجام و بهطور خاص، آیا این ژن های موجود در گندم الگوی بیان بافتی یا اندام خاصی را نشان می دهند؟
فرضیهها
تصمیم گرفتیم چهار فرضیه زیر را که مربوط به کارکنان شرکتهای فناوری اطلاعات است آزمایش کنیم:
H1: مراحل شغلی روی ارزشهای کاری تأثیر میگذارد.
H2: مراحل شغلی بر میزان رضایت شغلی تأثیر میگذارد.
H3: مراحل شغلی بر تعهد سازمانی تأثیر نمیگذارد.
استفاده از بیان مصدری
بررسی پاسخ Oryza sativa به چهار دوز مختلف ازت ازنظر 1) تولید زیستتوده، 2) ارتفاع گیاه و 3) طول مدت محصول. “
نوشتن مقدمه و بحث یکی از دشوارترین بخشها در هنگام نوشتن مقاله است. بااینحال، رویکرد 4 مرحلهای که در این مقاله توضیح دادهشده است، باید کار را راحت کند.
نکته آخر: اگرچه مقدمه اولین بخش از متن اصلی مقاله شماست، لازم نیست از ابتدا آن بخش را بنویسید.
بعدازاینکه بقیه مقاله را نوشتید، میتوانید آن را بنویسید، یا حداقل در پایان آن را تجدیدنظر کنید: این کار نهتنها نوشتن مقدمه را سادهتر میکند بلکه باعث میشود آن را قانعکنندهتر بنویسید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.