چگونه بخش روش شناسی مقاله پژوهشی را بنویسیم؟
روش ((Method به رویه یا فرایند رسیدن به هدف اشاره دارد و یا به عبارتی گام هایی است که محقق برای گردآوری و تحلیل داده ها برمی دارد، و روش شناسی( Methodology) پژوهش به مجموعه ای از تدابیر، فنون، شیوه ها و ابزارها اشاره دارد که برای دستیابی به پاسخ و یافتن راه حل در خدمت پژوهش قرار می گیرد.
روش شناسی نوعی جهان بینی است که بر چگونگی ارائه سوال پژوهش و تصمیم در مورد روش و تحلیل داده ها تاثیر دارد و رویکرد مورد استفاده توسط محقق برای هدایت و انجام پژوهش است.
بخش روش شناسی در مقاله پژوهشی مانند نوشتن یک گزارش سفر است و نقشه راهی است که خوانندگان را در یک سفر واقعی که نویسنده برای رسیدن به مقصد طی کرده، هدایت و راهنمایی می کند.
شاید بتوان گفت این بخش به دلیل ماهیت توصیفی و داستان گونه ای که دارد، ساده ترین و آسانترین بخش مقاله برای نوشتن است.
این بخش به سوال how پاسخ می دهد یعنی “چه چیزی شما برای حل مشکل انجام دادید” .
دلیل مهم بودن این بخش این است که یافته ها و چگونگی تفسیر و تحلیل آنها متاثر از روش پژوهش شماست، باورپذیری یافته و بحث بستگی به اعتبار روش پژوهش تان دارد، به سایر پژوهشگران کمک میکند پژوهش شما را تکرار کنند و داوران و خوانندگان با خواندن این بخش در مورد اعتبار پژوهش شما قضاوت می کنند.
این بخش حاوی جزئیات اساسی شامل رویکرد و روش پژوهش، روش گردآوری داده ها و نحوه ذخیره و ثبت دادههای گردآوری شده، دلایل استفاده از روشها و نحوه اجرای آنها، اطلاعات درباره نمونه ها یا جامعه مورد استفاده، مکان انجام پژوهش، بیان ابزارها، مواد و تجهیزات و ابزارهای اندازه گیری و کمیت ها، مدت زمان انجام، توصیف آزمون های آماری و نرم افزارهای مورد استفاده، روش تجریه و تحلیل داده ها و و در صورت نیاز تدوین مدل مفهومی پژوهش است.
باید طوری روش های بکار گرفته را مکتوب کنید تا شخص دیگری بتواند پژوهش شما را عینا تکرار کند.
روش های رسمی یا به اثبات رسیده را می توان ارجاع دهید و نیاز به تبیین نیست، اما برای روش های جدید و کمتر متعارف، استدلال و دلایل استفاده از روش را بیان کنید، این باعث می شود خوانندگان کنجکاو شوند و با مقاله درگیر شوند.
در صورت امکان این قسمت را به بخشهای فرعی مناسب تقسیمبندی کنید.
برای کمک به خوانندگان می توانید از عناصر بصری مانند نمودار شماتیک، نمودار جریان، جدول به عبارتی “ترسیم مدل مفهومی پژوهش خود”، در این بخش استفاده کنید. این کار یکنواختی را از بین می برد و به درک و فهم اطلاعات پیچیده کمک می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.